23 Ağustos 2016 Salı

Kitap okumayı hayatımıza adapte etmek.

Neden kitap okumalıyız ? Niçin kitap okumalıyız ? Nasıl kitap okumalıyız gibi sorularına  daha önce pek çok kez cevap arandı, gerekli gereksiz bir sürü yazılar yazıldı, yapılan araştırmalardan örnekler verildi v.s. Bu yazımda size bu soruların cevaplarını vermeyecek, konuya başka bir açıdan yaklaşacağım. Bu yazımda Kitap okumayı hayatımızın bir parçası haline nasıl getirebiliriz ondan bahsedeceğim.

Oldum olası kitapları çok sevdim, kitapları seven insanları da, ve kurduğum arkadaşlıklardan şunu fark ettim ; Kitap kokusu almış insan kişisi bir başka oluyor. Nasıl olduğunu maddeler halinde açıklayacak olursam.


  • Kitap okuyan kişinin ön yargıları okumayanlara oranla daha az oluyor.
  • Kitap okuyan kişinin duyarlılığı okumayana oranla daha fazla
  • Kitap okuyan kişinin ettiği sohbet okumayan kişinin ettiği sohbete oranla daha güncel
  • Kitap okuyan kişi ile yapılan fikir alış-verişlerinde daha verimli sonuçlar çıkıyor
  • Kitap okumayan kişi dünya ise Kitap okuyan kişi Kainat 
  • Kitap okuyan kişi standard bir kişi değildir. Seçicidir,neyi sevip sevmeyeceğini bilen kişidir.

yukarıda sıraladığım maddeler arttırılabilir, bu maddeler benim yaptığım basit analizlere dayanıp nesnel olmakta ve kişiden kişiye değişmekte dolayısıyla katılıp katılmamakta hürsünüz sayın okur :)

Bir adama bir kitap sattığın zaman, ona yalnız yarım kilo kağıt, mürekkep ve tutkal satmış olmazsın, ona tamamıyla yeni bir yaşam satmış olursun. Sevgi, dostluk, mizah ve geceleyin denizde dolaşan gemiler, eğer o kitap gerçekten benim anladığım anlamda bir kitapsa, onun içinde bütün gökler ve yer vardır.    -Christopher Morley

İnsanların çoğu kitap okumaya zaman ayıramamaktan, çok yoğun olduklarından v.s gibi şeylerden bahsediyorlar, Bana kalırsa kitap okumak için boş zamanın olması beklenmez, Kitap okumak için bizzat vakit ayrılır, zira kitap okumanın boş zaman değerlendirmek için bir araç olduğunu düşünen bir toplumun çocuklarının da kitap okumaması pek şaşırtıcı değildir.

Peki kitap okumayı hayatımıza nasıl adapte ederiz ? 


  • Öncelikle mantıklı planlamalar yaparak başlamak gerek işe ; mantıklı planlardan kastım yavaş yavaş ilerlemek. Nasıl ki  her dağcılık sporuna başlayan başladığı ilk zamanlarda birden zirveleri tırmanamıyor sa kitap okumakta biraz buna benzer, Dolayısıyla birden gaza gelip okuyamayacağımız kitapları almanın yada onlara başlamanın pek bir mantığı yok. Bu hem para kaybı hemde heves kaybına yol açar


Kendimden bir örnek verecek olursam 2009 yılında elime geçen Suç ve Ceza yı tam 2 kere yarıda bıraktım. Okuma alışkanlığımı geliştirdikten sonra tekrar okuduğumda ise 15 günde bitirmiştim.



  • Okumaya başladığınız kitabı eğer okuyamıyorsanız, yada okumakta zorluk çekiyorsanız,           ( adaptasyon sorunu yaşıyorsanız ) kendinize küçük hedefler belirleyin. (Bu taktik tamamen kendi geliştirmiş olduğum bir taktik olup  önerdiğim üç arkadaşımda olumlu sonuçlanmıştır.) Küçük hedeflerden kastım ; Elinize aldığınız kitabı her gece beşer sayfa arttırarak okumaya gayret edin. Yine örneklendirmek gerekirse ; pazartesi gecesi 5 Salı gecesi 10 çarşamba 15 olacak şekilde. Not : bu tekrar önemli hem alışkanlık kazandırıyor, hemde daha az sıkılmamızı sağlıyor.

  • Okumaya başladığınız ilk zamanlarda kitap türü seçmekte zorlanacak olmanız çok normal. Bana kalırsa kendinizi şartlandırmamalısınız ve hemen her türü okuyup ondan sonra karar vermelisiniz. ( bu size aynı zamanda kendinizi tanıma fırsatı verecektir. )

  • Sürekli kitap almayın. Kitap okumayan bir insan için kitap almak bence biraz vicdanı rahatlatmak. Kitap okumaya önce elinizde olan kitapları tüketmek ile başlayın, hatta kendinize bir hedef koyup elinizde olan kitapları ( cevherleri ) keşfedin. Bu hep cebinize iyi gelecektir, hemde gözünüzü daha az korkutacaktır. 




  •      Ve son maddemiz olan sabır ; Okuduğunuz her kitap size hitap etmeyebilir, yada ilk anda sizi etkilemeyebilir, öncelikle o kitaba bir şans verin ve biraz daha okumaya gayret edin, ortalarında yada sonlarında bambaşka bir dünya ile karşılaşabilirsiniz



 Benim Kitap okumayı hayatımıza adapte etmek ile ilgili yazacaklarım şimdilik bu kadar. Son olarak şunları söylemeden geçemeyeceğim. Lütfen Dinimizin ilk emri olan oku! ayetinin hakkını verin, kitap okumayı sevin, sevdirin.

Hiç yorum yok: