12 Temmuz 2016 Salı

Suriyelilere Vatandaşlık Verilmesi Hakkında

Savaş büyük bir insanlık suçu ve kiminle kimin arasında olursa olsun bu değişmeyen tek gerçek. Savaşlarda ise en çok zarar gören masum insanlar ( kadınlar,çocuklar,yaşlılar ) özellikle suriyede ki savaşı göz önüne aldığımızda  5 yıl içerisinde 470 bin kişi öldü ( bunlardan çoğu kadın ve çocuk) 7.000.000'a  yakın kişi ise yerinden edildi, ülkesini terk etmek durumunda kaldı.

Malumunuz en uzun sınır komşumuz ( 911 KM ) ve hemen dibimizde yaşanan yavaş değişik faktörleriyle bizleri de etkiliyor ve bu faktörlerden en çok etkileyen ise yaşanan göç akımı ve mülteci sorunu.

Dinimiz  gereği komşu ilişkilerine çok önem veren bir milletiz ve her zaman mazlumun yanında olmayı yeğlemişizdir. Bunun gereği olarak da  Suriye de ki savaştan,zulümden kaçan insanlara kapımızı kapatmak bizden beklenen bir durum değildi, bizde bu kapsamda yaklaşık 3 milyona yakın Suriyeli vatandaşlara  kapılarımızı açtık ve onları ağırlıyoruz.

Şimdi ise gündemimizi meşgul eden bir konu var, oda ; Suriyelilere vatandaşlık verilmesi

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ben bu durumun kabul edilemez bir durum olduğunu düşünüyorum, nedenine gelecek olursak ;    Zaten kalabalık bir ülkeyiz  ve zor şartlar altında yaşıyoruz, tamam Ensar, Muacir ilişkisine inanıyoruz, elbette onları zulüm altındaki memleketlerine gönderecek değiliz ama vatandaşlık vererek de onları şahlandırmak pek içime sinmiyor.

Basit bir kaç örnek ile durumu özetleyeyim : İstanbulun varoş semtlerinden biri olan Gaziosmanpaşa da ikamet etmekteyim ve yeni mezun durumunda bir öğrenciyim. Geçenlerde ufaktan para kazanmak için e-ticaret yapmayı düşündüm ve bunun için şirket açmak gerekti ve bunun için araştırma yaptığımda ise altından kalkamayacağım prosüdürler, evrak işleri çıktı ve haliyle altından kalkamadığım için vazgeçtim. Sonrasında çevremi detaylı bir şekilde gözlemlediğimde ise Suriyelilerin çok rahat bir şekilde ticari faliyetlerde bulunduklarını, hiç bir şekilde bürokrasiye takılmadıklarını gördüm. Sözün özü 22 yıllık türk vatandaşı olmama rağmen basit bir şirket kuramazken   4 senedir ülkemizde olan insanların hiç bir zorluk çekmeden iş kurabilmesi ciddi anlamda zoruma gitti

Diğer bir durum ise  artan ev kiraları ; çok şükür kira ödemiyoruz fakat çevremde kira ödeyen binlerce kişi var ve bu suriyeli elemanlar yüzünden varoş bir semt olan Gaziosmanpaşa da bile kiralar uçmuş durumda..

Cumhurbaşkanı en son yaptığı açıklamalardan birinde '' içlerinde bilim adamları, sporcular, öğretmenler var ve bunlardan yararlanacağız '' gibi  bir takım cümleler kurdu..

Peki soruyorum..

Bugüne kadar kendi Bilim Adamımıza, sanatçımıza, sporcumuza yada öğretmenimize değer verdik, onları bitirdik de mi sıra suriyelilere geldi ?

Vakıf üniversitelerinde bedava okuma hususuna değinmiyorum bile..

Sosyal devlet anlayışı bu değil arkadaşlar, tamam yardım edelim, tamam kapımızı açalım ama kendi vatandaşımızı da düşünelim.. bugün işsizlik almış başını gidiyor.. kendi ülkemizde olaylar günlük gülistanlık değil..

yazacaklarım bunlardan ibaret arkadaşlar.. lütfen konuyla ilgili yorumlarınızı alt tarafta belirtin.. selametle
                                                                                             
                                                                                                   YİĞİT KEREM KARTAL


Hiç yorum yok: